UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA | Koja bolan deblokada?
578
single,single-post,postid-578,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Koja bolan deblokada?

Dan 29. februar 1996. godine usvojen je kao zvanični datum deblokade Sarajeva – kraj 1.425 dana opsade. Time se danas obilježava okruglih 20 poslijeratnih godina slobodnog Sarajeva.

29. februar je po mnogo čemu zanimljiv datum, koliko se rijetko javlja toliko se često upisuje u historijske udžbenike bosanskohercegovačkog naroda. Da se podsjetimo, 29. februara 1992. godine održan je Referendum  o nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Na referendumsko pitanje: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?” 99.7% građana odgovorilo je potvrdno, a 0.3% bilo je protiv. Ovom historijskom odlukom 1. marta 1992. godine slavila se BiH, slobodna i nezavisna država. 37 dana kasnije njen glavni grad, Sarajevo, okružen je u obruč rata, gladi i smrti. Sloboda i nezavisnost postale su misaone imenice. Trebalo je duge i teške 4 godine da Sarajlije dočekaju sljedeći 29. februar, ovaj put u tišini, ali ipak i dalje u slobodnoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini.

Ostaje otvoreno pitanje šta nam danas znači 29. februar? Neki će reći „prijestupna je godina, biće suše“, drugi, rođeni na ovaj datum biće sretni da proslave rođendan, dok će za treće to biti još jedan dan više u godini da prežive sivu svakodnevnicu. Ipak, da ostanemo dosljedni datumu koji najviše pripada Sarajlijama, na pitanje šta za njih znači deblokada dobili smo zanimljiv odgovor jednog njihovog sugrađanina: „Koja bolan deblokada? Šta se promijenilo? Pa linije su ostale na Trebeviću i Dobrinji, na istom mjestu gdje su bile 1995. Ništa se nije promijenilo.“

Možda je ipak najbolje ideološko rješenje da obilježavamo samo kalendarski 29. februar, jer po nekoj računici to bi značilo da danas obilježavamo petu godišnjicu deblokade Sarajeva. Pa ljudi moji, ako je prošlo samo 5 godina od rata – dobro je. Nadamo se da će nam sljedeći 29. februar donijeti željene promjene i napredak, ali jedna stvar neka ostane ista – slobodna i nezavisna Bosna i Hercegovina.

Piše: Sanita Bilanović