UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA | Meron traži pravdu za Tomašicu
162
single,single-post,postid-162,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Meron traži pravdu za Tomašicu

Predsjednik tribunala u Hagu Teodor Meron posjetio je u ponedjeljak masovnu grobnicu u Tomašici kod Prijedora. Očekuje da će se odgovorni naći pred licem pravde.

 

 

Predsjednik tribunala u Hagu Teodor Meron izjavio je tokom posjete masovnoj grobnici u Tomašici da mu je teško biti na tom mjestu, svjedočeći zločinima koje jedan čovjek može učiniti drugom. Meron je izrazio nadu da će odgovorni za ovaj zločin odgovarati pred licem pravde, bilo da se radi o haškom ili domaćim sudovima.

„Moja iskrena nada da će rad Haškog tribunala i nacionalnih sudova u regionu dovesti počinioce zločina pred lice pravde i ponuditi izvjestan stepen utjehe za one koji su preživjeli i za porodice onih koji nisu. Nadam se da će međunarodni i nacionani sudovi biti komplementarni u naporima da promovišu pomirenje i ozdravljenje čitavih društvenih zajednica u regiji“, istakao je predsjednik Haškog suda.

Osuđeni su na slobodi

Meronu su i porodice ubijenih imali šta da kažu. Iako zadovoljni njegovom posjetom, činjenica da su osuđeni za ratne zločine danas na slobodi za Mirsada Duratovića, predsjednika Udruženja „Prijedor 92“ nije dobra poruka. To je rekao i Meronu, navodeći da puštanje osuđenih na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne takođe ne daje dobru poruku porodicama žrtava. „Zadnji primjer je Darko Mrđa koji je pušten na slobodu iako mi još nismo pronašli 200 žrtava njegovih zlodjela. Plašimo se takođe da će i Karadžić i Mladić sutra možda izaći na slobodu prije nego što pronađemo žrtve. I nadamo se da će Tomašica postati krunski dokaz u procesima protiv ove dvojice ida će Tužilaštvo uspjeti dokazati namjeru genocida u Prijedoru.“

 

0,,17253722_401,00

 

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović podsjeća da je masovna grobnica Tomašica otkrivena nakon iskaza dvojice ljudi, što je jedan od kako kaže najrelevantnijih načina otkrivanja zločina. „Postoji i informacija da su za Tomašicu znali i CIA i mnogi drugi ali da su ćutali dok se dvojica ljudi iz Prijedora nisu usudila to reći.“

Do kraja godine biće završena obrada posmrtnih ostataka

Do sada je na lokalitetu Tomašica pronađeno najmanje 460 posmrtnih ostataka prijedorskih Bošnjaka i Hrvata. „Mi ćemo do kraja godine uspjeti završiti sav dio kada je riječ o sudsko- medicinskoj obradi tako da ćemo vrlo brzo imati prve DNK izvještaje kako bi mogli konačno porodicama žrtava predati posmrtne ostatke da bi se mogao utvrditi identitet ubijenih“, kaže Mujo Begić iz Instituta za nestale BiH.

Meron se, nakon obilaska masovne grobnice u Tomašici, sastao sa porodicama žrtava zločina počinjenih na području Prijedora okupljenih oko Udruženja građana “Izvor” a posjetiće i bivši logor Omarska. Posjeta Merona Tomašici je u okviru njegove posjete BiH, tokom koje će učestvovati na konferenciji povodom obilježavanja 20. godišnjice rada Međunarodnog suda, u Sarajevu 26. i 27. novembra.

Autor: Dragan Maksimović