UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA | PHILIPPE COUVREUR I RONNY ABRAHAM ĆE BITI UPISANI CRNIM SLOVIMA NA STUB SRAMA ŽRTAVA GENOCIDA U BIH
7045
single,single-post,postid-7045,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
2

PHILIPPE COUVREUR I RONNY ABRAHAM ĆE BITI UPISANI CRNIM SLOVIMA NA STUB SRAMA ŽRTAVA GENOCIDA U BIH

Imena Philippe Couvreur-a, Registrara Međuanrodnog Suda Pravde i Ronny Abraham-a, predsjednik Međunarodnog suda pravde će biti upisana crnim slovima na stubu srama u Srebrenici, Prijedoru, Višegradu, Sarajevu, Bratuncu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Napisaćemo na stubu srama da su navedena dvojica izdali povjerenje koje su im dale Ujedinjene nacije, da su izdali principe morala i principe pravde, i napisaćemo pored njihovih imena da su prekšili konveciju o sprječavanju i nekažnjavanju genocida.

 

Pored njihovih imena biće ispisana i poruka za sve buduće generacije: “Molimo vas da ne budete kao ovi, koji su pogazili ljudsko dostojanstvo i međuanrodno pravo pretvorili u teror protiv manjih i slabijih”. 

 

Postavljamo vječni i univerzalni zadatak za nas žrtve, koji ćemo prenijeti na naše potomke i sve ljude dobre volje da od danas, do Sudnjeg dana, svaki dan napišemo pismo Sudu pravde gdje ćemo  tražiti odgovor; Zašto je Sud pravde dao legitimitet predstavnicima organa koji su počinili genocid u BiH, a oduzeli legitimitet agentu Sakibu Softiću, svojevrsnom predsatvniku žrtava iz BiH da pokrene postupak revizije.

 

Politička rasprava i međusobna optuživanja Bošnjaka je zamjena teza i pozivamo sve Bošnjake, bez obzira na poziciju, rang ili političko uvjerenje i opredjeljenje da prestanu sa tim.

 

Činjenica je da je agent Softić legitiman predstavnik  BiH i nas žrtava u postupku revizije pred Sudom pravde, a koji je prekinut nerazumnom odlukom dvojice bezdušnih osoba sa Međuanrodnog suda pravde.

 

Činjenica je da je agent Softić i pravni tim BiH uradio sve potrebne korake da se uspješno, zakonski i na vrijeme pokrene postupak revizije.

 

Činjenica je da je postupak revizije bio transparentan i da je Agent Softić javnim pozivom pozvao sve institucije, državne organe BiH, istaknute akademike, stručnjake i javne ličnosti, ali i žrtve da se uključe i pomognu postupak revizje.

 

Činjenica je da je zvanična bošnjačka politika i bošnajčki politički lideri pružili apsolutnu podršku postupku revizije i da je Bakir Izetbegović kao bošnajčki član Predsjedništva BiH okupio najjače međunarodne stručnjake koji su i sačinili reviziju.

 

Činjenica je da Sud pravde, odnosno dvojica bezdušnih birokrata, nisu dali odgovor zašto i na osnovu kojeg zakona, statuta, pravilnika, pravne norme osporavaju legitimitet našeg agenta. Mi žrtve znamo da je 1978. godine u statutu Suda pravde ukinita odredba da se u postupku revizije treba priložiti novo ovlaštenje, koje se sada zatražilo od našeg agenta.

 

Činjenica je da smo svi imali šansu, svako na svoj način, da pomognemo postupku revizije i neka se svako zapita šta je i koliko uradio da pomogne postupku revizije, odnosno da li je ovakva odluka dvojice birokrata i pojedinačna slika naše posvećenosti, uticaja i zanimanja za revizju.

 

Ovo su pitanja za sve, za one koji kritikuju i one koji ne kritikuju postupak revizije. Zbog navedenih činjenica naglasimo i poštujmo presudu  Suda pravde iz 2007. gdje je Srbija proglašena krivom po više pravnih osnova zbog počinjenog genocida, ali i činjenicu da  su organi republike srpske također proglašeni krivim za zločin genocida. Agent Softić i skoro isti tim se izborio 2007. za ovu presudu, zahvalimo se njima, ali i svima koji su dali svoj doprinos na utvrđivanju genocida. Takvih je ogroman broj i zato budimo ponosi.

 

Saopćenje podpisuju:

 

  1. Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa
  2. Udruženje žrtva i svjedoka genocida
  3. Udruženje ŽENA – ŽRTVA RATA
  4. Udruženje Žena Podrinja-Bratunac
  5. Udruženje građana za pravdu mir i povratak
  6. Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995
  7. Udruženje porodica nestalih općine Vogošća
  8. Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš
  9. Udruženje Majke Srebrenice
  10. Udruženje “Žene Srebrenice“ Tuzla

 

KAZNOM ZA ZLOČINE – PRAVDOM ZA ŽRTVE