UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA | Podrška usvajanju prijedloga Zakona o zabrani negiranja genocida
492
single,single-post,postid-492,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Podrška usvajanju prijedloga Zakona o zabrani negiranja genocida

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje „Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa“, pozdravljaju prijedlog poslanika Denisa Gratza iz Naše stranke o usvajanju Zakona o zabrani negiranja, osporavanja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja Holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti koji bi se trebao razmatrati na narednoj sjednici Parlamenta FBiH. Ovim Zakonom bi se negiranje genocida i drugih zločina, koji su dokazani pravomoćnim presudama, označilo kao krivično djelo.

Smatramo da Parlament Federacije BiH i Dom Naroda trebaju podržati usvajanje Zakona, s obzirom da je istina o počinjenim zločinima sudski utvrđena na osnovu činjenica, te se kao takva smatra obvezujućom iz pravnih i moralnih razloga. Pravosnažne presude Suda BiH, Haškog tribunala i drugih inozemnih sudova, bez razumne sumnje dokazali su da je genocid počinjen u Srebrenici (predmeti: Krstić; Blagojević; Popović i ostali; Tolimir; Trbić), te u Foči, Doboju, Kotor Varoši i Osmacima (presude njemačkih sudova).

Udruženja podržavaju usvajanje ovakvog ili sličnog Zakona na nivou BiH, međutim zbog trenutnih odnosa u Parlamentu BiH smatramo da Zakon neće imati potrebnu većinu što onemogućuje njegovo usvajanje. Shodno tome, donošenje ovakvog Zakona na nivou Federacije BiH dovoljno je za sprječavanje vrijeđanja žrtava i širenje govora mržnje zloupotrebom genocida.

KAZNOM ZA ZLOČINE – PRAVDOM ZA ŽRTVE