UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA | Dan bijelih traka
6660
single,single-portfolio_page,postid-6660,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Dan bijelih traka

31.05. – DAN BIJELIH TRAKA: SJEĆANJE NA PRIJEDORSKE ŽRTVE

Bijele trake dijelili su aktivisti i udruženja, a raznim manifestacijama odata je počast 3.176 žrtava koje su ubijene ispred svojih kuća, u logorima i na ulicama. Među njima je 102 djece. Bijele trake nose i djeca pa čak i kućni ljubimci.

 

Prema odluci Studentskog parlamenta UNSA, na sarajevskim fakultetima okačeni su bijeli čaršafi. Simbolika bijelih traka dolazi iz 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru (kasnije i u nekim drugim mjestima) izdale naredbu putem lokalnog radija, kojom se naređuje nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

 

Nakon toga počela su zarobljavanja, egzekucije, silovanja i mučenja. Oko 31.000 ljudi bilo je zarobljeno u logorima Trnopolje, Omarska i Manjača, o čijim strahotama svjedoče brojne fotografije i snimci iz tog perioda te oni koji su imali tu sreću da prežive.

 

Samo na Korićanskim stijenama u jednom danu, 21. augusta 1992. godine, ubijeno je više od 200 Prijedorčana. Izdvojeni su iz prognaničkog konvoja i srpski policajci su im naredili da stanu na rub provalije te su im pucali u leđa. Nakon toga, bacali su bombe i dodatno pucali kako bi bili sigurni da niko nije preživio. Ipak, nekoliko ih se spasilo ranijim bacanjem u provaliju, a oni su poslije svjedočili na Haškom tribunalu na suđenjima ratnim zločincima. Na svaku godišnjicu masakra baca se 250 ruža u provaliju.

 

Obilježavanje Dana bijelih traka organizovano je u brojnim gradovima BiH, regije i svijeta.

Date

12. Jula 2016.

Category

Aktivnosti