UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA | Tomašica
82
single,single-portfolio_page,postid-82,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Tomašica

NAJVEĆA GROBNICA NA PODRUČJU BIVŠE JUGOSLAVIJE

 

Za zločine u Prijedoru u Međunarodnom krivičnom sudu za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije (ICTY) i pred pravosuđem u BiH osuđeno je najmanje 30 Srba na zatvorske kazne u ukupnom trajanju više od 230 godina.

 

Prema podacima udruženja koja okupljaju preživjele žrtve zločina u prijedorskoj regiji i članove porodica žrtava, u ovom kraju je tokom akcija samoproglašene vlasti bosanskih Srba usmjerenih protiv nesrpskog stanovništva nestalo ili ubijeno 3.176 ljudi, dok ih je više od 31.000 prošlo kroz logore i na stotine drugih mjesta zatočenja. Najzloglasniji logori bili su Omarska, Keraterm i Trnopolje. Oko 53.000 ljudi je protjerano sa ovog područja.

 

Nakon rata na području Prijedora otkriveno je na desetine masovnih grobnica, a najveća na mjestu nekadašnjeg rudnika Tomašica, otkrivena je tek prošle godine.

 

Iz masovne grobnice Tomašica je od 3. septembra do kraja decembra prošle godine ekshumirano 435 posmrtnih ostataka žrtava zločina u prijedorskoj regiji, a od toga je 275 kompletnih tijela.

 

Ekshumacije tijela iz Tomašice se nastavljaju, a pretpostavlja se kako se radi o jednoj od najvećih masovnih grobnica pronađenih na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, koja krije tijela više od hiljadu ubijenih.

Date

21. Aprila 2015.

Category

Masovne grobnice