UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA | POZIV ČLANOVIMA PIC-a ZA PODRŠKU ŽRTVAMA U BORBI ZA ISTINU I PRAVDU PRED MEĐUNARODNIM SUDOM PRAVDE
7038
single,single-post,postid-7038,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
56795196-37c0-48d8-a424-3e370a0a0a80-ohr-zgradaa-700x402

POZIV ČLANOVIMA PIC-a ZA PODRŠKU ŽRTVAMA U BORBI ZA ISTINU I PRAVDU PRED MEĐUNARODNIM SUDOM PRAVDE

Sazivajući sjednicu Vijeća za implementaciju mira (PIC) povodom podnošenja bosansko-hercegovačkog zahtjeva za Reviziju pred Međunarodnim sudom pravde, Rusija ponovo potvrđuje da je protiv međunarodnog poretka koji žrtvama osigurava pravo na pravdu i istinu.

Ruski veto u Vijeću sigurnosti UN-a, uložen na prijedlog rezolucije koja bi osuđivala genocid u Srebrenici, a na zahtijev Srbije, je bio VETO protiv čovječanstva i civilizacije, te međunarodno utvrđene istine pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) i Međunarodnim Tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Danas Rusija ponovo želi uspostaviti svojevrsni VETO zloupotrebljavajući PIC i intervenirajući u ime Srbije.

Pozivamo ostale članice PIC-a i njihove predstavnike da podrže pravo žrtava da pravdu i istinu traže pred Međunarodnim sudom pravde. Žrtve, u procesima kršenja međunarodog humanitarnog prava pred sudovima su zastupane od strane predstavnika država, predstavnika međunarodne zajednice i samih država koji vode postupke protiv pojedinaca, grupa, organizacija i država.

Licemjerno je reci da žrtva ima pravo na pravdu i istinu, a zaustvaljati procese protiv odgovornih tako što se sprječavaju naši zastupnici i postupak Revizije pred Međunarodnim sudom pravde.

Žrtve samo traže pravdu i istinu. Tražimo od ostalih članica PIC-a, ne samo da odbiju Ruski anticivilizacijski pokušaj zaustavljanja postupka Revizije, nego da se javno opredijele i time pokažu da žrtve imaju pravo da kroz sudski postupak dođu do pravde i istine.

Žrtve će poštovati svaku presudu Međunarodnog suda pravde i zbog toga PODRŽITE NAS!

 

 

 

KAZNOM ZA ZLOČINE – PRAVDOM ZA ŽRTVE