UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA | Reakcija na ordinirano negiranja genocida
891
single,single-post,postid-891,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
DODIK-SREBRENICA-925x400

Reakcija na ordinirano negiranja genocida

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa ogorčene su nastavkom kampanje negiranja genocida i zahtijevamo hitno i bez odlaganja sankcionisanje odgovornih. Radio televizija Republike Srpske RTRS proteklih dana direktno je prenosila ili emitirala snimke određenih događanja koji su se dešavali na teritoriji  Srbije, a koji su imali za cilj negiranje genocida u Srebrenici i izazivanje nacionalne i vjerske mržnje. U intervjuu koji je repriziran preksinoć (31.05.2016.) koji je Milorad Dodik dao 23.5.2016. jednoj srbijanskoj televiziji, koja je postala izvor ratno-huškačke politike, Milorad Dodik je ponovo negirao genocid u Srebrenici, minimizirao broj ubijenih  u Srebrenici, vrijeđao i ponižavao Bošnjake – muslimane, između ostalog  iskrivljujući povijesne činjenice. RTRS je također direktno prenosila skup navodnih experata  iz Srbije na  kojoj je učestvovao Dževad Galijašević i Milorad Dodik i sa kojeg su upućivane poruke mržnje i netolerancije prema nesrbima, a posebno prema Bošnjacima, ali i ratno huškačke poruke.


Pozivamo prije svega RAK da zaustavi ratno-huškaču kampanju koja dolazi s RTRS-a, a predstavnike međunarodne zajednice da zaustave ratno-huškačku politiku i negiranje genocida. Pozivamo Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da donese zakon o negiranju genocida na državnom nivou, a diplomatske predstavnike da ODMAH zaustave bilo kakave zvanične i nezvanične kontakte s Miloradom Dodikom. Nedopustivo je da se tolerira da se bilo šta u Bosni i Hercegovina naziva imenom presuđenog zločinca  Radovana Karadžića, a to međunarodna zajednica i Visoki predstavnik podržavaju i toleriraju. Nedopustivo je i to da najviši međunarodni predstavnici u takvom ambijentu ratno-huškačke retorike, negiranja genocida u Srebrenici, glorifikovanja imena ratnih zločinaca i omalovažavanja, te iste međunarodne zajednice odlaze na privatne proslave u režiji Milorada Dodika, kao što se desilo početkom maja. Također je nedopustivo da se dio međunarodne zajednice upliće u izbor načelnika Srebrenici dok imena ustanova u BiH nose imena ratnih zločinaca i dok se svakodnevno negira genocid u Srebrenici.


Pozivamo međunarodne predstavnike u BiH i Visokog predstavnika da pogledaju intervju Milorada Dodika koji je preksinoć (31.05.2016.god) repriziran na RTRS i neka obavijeste javnost da li prihvataju njegove izjave, posebno izjave koje se odnose upravo na njih, visoko pozicionirane diplomate i  međunarodne predstavnike u BiH.