UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA | Udruženja žrtava podržavaju Valentina Inzka
6939
single,single-post,postid-6939,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Povodom najava o dogovoru čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) Sulejmana Tihića i Dragana Čovića o dogovoru ''formule'' za rješavanje slučaja ''Sejdić-Finci'', visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko izjavio je za Anadolu Agency (AA) kako međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini podržava ''sve što je konstruktivno''. (Midhat Poturoviç - Anadolu Ajansı)

Udruženja žrtava podržavaju Valentina Inzka

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa uputili su danas poruku podrške visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku povodom odluke vlasti entiteta RS o prekidu saradnje sa Uredom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

“Nakon očekivanog revolta udruženja veterana iz RS i odluke Vlade RS o prekidu saradnje sa OHR-om u BiH želimo izraziti našu punu podršku visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku. Smatramo da je izjava visokog predstavnika u BiH najblaži mogući izraz protivljenja na užasavajuće postupke vlasti u RS”, navedeno je u saopćenju dvaju udruženja.

Sporan način rada
Vlasti u RS-u, kako je saopćeno, su svojim načinom rada zgrozile ne samo javnost u BiH, već i cijeli demokratski svijet.

“Zabraniti pravo na Ustavom zagarantovan izbor vlastitog jezika (bosanskog), organizovati svečanu sjednicu Narodne Skupštine RS, te dodjeliti priznanja i odlikovanja osuđenim ratnim zločincima, pompozno slavljenje 9. januara uprkos odluci Ustavnog suda BiH, samo su neki postupci vlasti u RS koji nedvosmisleno upućuju na postupke koje je provodila NDH”.