UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA | ZAHTJEV DA SE UZDRŽE PROTIVZAKONITIH AKCIJA
7028
single,single-post,postid-7028,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Crnadak-ivanic

ZAHTJEV DA SE UZDRŽE PROTIVZAKONITIH AKCIJA

Pozivamo Mladena Ivanića, člana predsjednistva BiH i Igora Crnadka, ministra vanjskih poslova BiH da se uzdrže od protivzakonitih akcija usmjerenih na  zaustavljanje podnošenja zahtjeva za reviziju pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Revizija je legalan proces i svaki vaninstitucionalni pokušaji  zaustavljanja agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde da podnese  zahtjev za reviziju smatramo  kršenjem zakona BiH.  Pozivamo Tužilaštvo BiH da pokrene predistražne radnje u pogledu sabotiranja, opstrukcija i blokada revizionog postupka Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde. Tražimo od Tužilažtva BiH da se odmah i neizostavno zabilježe sve izjave zvaničnika koji su pozvali i pozivaju na zaustavljanje revizionog postupka.

Mi žrtve genocida ćemo svaki sljedeći pokušaj zaustavljanja legalnog procesa revizije pred Međunarodnim sudom pravde, ma o kome se radilo, tretirati kao krivično djelo i ugrožavanje naših prava, kao i  negiranje genocida. S tim u vezi podnijeti ćemo krivične prijave protiv svakog pojedinca, grupe ili organizacije bez obzira  da li se radilo o domaćim ili stranim zvaničnicima.

Pozivamo sve međunarodne eksperte koji smatraju da mogu doprinjeti reviziji presude da se uključe i da pruže podršku timu  i na taj način  doprinesu  uspješnoj borbi žrtava za pravdu. Svakom onom ko smatra da može  doprinjeti vrata Instituta i Ekspertnog tima su otvorena.

Mi žrtve i ovog puta ih pozivamo da to  i urade.

Saopćenje podpisuju:

 

  1. Pokret Majek enklave Srebrenica i Žepa
  2. Udruženje žrtva i svjedoka genocida
  3. Udruženje ŽENA – ŽRTVA RATA
  4. Udruženje Žena Podrinja-Bratunac
  5. Udruženje građana za pravdu mir i povratak
  6. Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995
  7. Udruženje porodica nestalih općine Vogošća
  8. Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš
  9. Savez logoraša u BiH