UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA | Zahtjev pokretanje izmjena i dopuna ZKP BiH, kojim bi se javno negiranje genocida holokausta i drugih ratnih zločina sankcinisalo zakonom i onemogućavanje osuđenim ratnim zločincima kandidovanje za bilo koju izbornu funkciju.
7080
single,single-post,postid-7080,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
96230_logo

Zahtjev pokretanje izmjena i dopuna ZKP BiH, kojim bi se javno negiranje genocida holokausta i drugih ratnih zločina sankcinisalo zakonom i onemogućavanje osuđenim ratnim zločincima kandidovanje za bilo koju izbornu funkciju.

Nakon sramnog prijedloga izmjena zakona o pomilovanju, kojim bi se osuđenim ratnim zločincima pa čak i osuđenim za počinjeni genocid nakon odslužene tri petine kazne omogući prijevremeno puštanje na slobodu koje je predložilo Ministarstvo Pravde BiH.

U državi u kojoj se osuđeni ratni zločinci mogu kandidovati za bilo koju političku poziciju.
U državi u kojoj se nagrađuju najvećim priznanjima osuđeni ratni zločinci.
U državi u kojoj je dozvoljeno javno negiranje najtežih ratnih zločina uključujući i genocid.

Ministarstvo Pravde BiH na čijem čelu je trenutno gdin. Josip Grubeša (mada su i njegovi predhodnici imali isti pravac) nikada od formiranja nije pokrenulo niti jedan Zakon kojim bi se zaštitio interes žrtava, zaštitila pravda (valjda se tako zove Ministarstvo) provodile presude MKSJ, MSP, Suda BiH, a samim time i međunarodno pravo.

Iz tih navedenih razloga tražimo od Ministarstva Pravde HITNO pokretanje izmjena i dopuna ZKP BiH, kojim bi se javno negiranje genocida holokausta i drugih ratnih zločina sankcinisalo zakonom.

Od Vijeća ministara BiH, Poslanika u oba doma Parlamenta BiH tražimo da najavljene izmjene izbornog zakona BiH onemoguće osuđenim ratnim zločincima kandidovanje za bilo koju izbornu funkciju.

Dostavljeno:
– Naslovu
– Vijeće ministara BiH,
– VSTV BiH
– OHR u BiH
– Misija OSCE-a u BiH
– Ambasada USA u BiH
– Ambasada Velike Britanije u BiH