UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA | ZAHTJEV ZA REVIZIJU PRESUDE JE PRAVNI ZAHTJEV ZA ISTINU I DOSTOJANSTVO ŽRTVA GENOCIDA BIH
7001
single,single-post,postid-7001,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive
Desktop3

ZAHTJEV ZA REVIZIJU PRESUDE JE PRAVNI ZAHTJEV ZA ISTINU I DOSTOJANSTVO ŽRTVA GENOCIDA BIH

S A O P Ć E NJ E      ZA     J A V N O S T

ZAHTJEV ZA REVIZIJU PRESUDE  JE  PRAVNI ZAHTJEV ZA ISTINU I DOSTOJANSTVO ŽRTVA GENOCIDA BIH    

 

Mi, žrtve genocida, pozivamo države potpisnice Dejtonskog sporazuma na čelu Sjedinjenim Američkim Državama i Europskom unijom, ali i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, da podrže međunarodna priznata ljudska i državna prava da se pravo i pravda ostvaruju na sudovima i da podrže pravo da Bosna i Hercegovina, ukoliko to bude smatrala, pokrene postupak revizije pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haag-u.

 

Revizija presude Međunarodnog suda je pravni zahtjev za istinu i dostojanstvo žrtava, te Bosne i Herecegovine kao države, predviđen statutom Međunarodog suda osnovanog od strane Ujedinjenih nacija. Shodno tome pozivamo sve pojedince, domaće i međunarodne grupe, organizacije i institucije u BiH koje osporavaju primjenu međunarodnog prava uspostavljenog od Ujedinjenih nacija, da prestanu negirati, osporavati i blokirati legitimna prava Bosne i Hercegovine i žrtava da pokrenu postupak revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde.

 

Danas nas ućutkavaju i prijete da će podnositi krivične prijave ukoliko se budemo zalagali za reviziju. Prijete nam opet, jer možda misle da vrijeme Srebrenice, Prijedora, logora, silovanja i torture još nije prošlo za nas. Ne, mi ćemo pokrenuti krivične prijave protiv njih i protiv svih onih koji pokušavaju i koji će pokušati onemogućiti međunarodno zagarantirano pravo da Bosna i Hecegovina traži pravdu pred Međunarodnim sudom pravde.

 

Pozivamo i dajemo podršku agentu pred Međunarodnim sudom pravde i BiH pravnom timu, ali i svim nadležnim institucijama BiH, da snagom pravne argumentacije, uz podršku probosanskih političkih snaga, urade sve da bi zahtjev za reviziju bio podnešen u zakonskom roku i sa validnom argumentacijom. Mi nemamo dilema da će BiH pravni tim pripremiti validnu pravnu argumentaciju i iskoristiti raspoložive međunarodne norme i pravo da pokuša ispraviti nepravdu koja je nanesena žrtvama i BiH. I ovog puta pozivamo pojedine domaće i strane eksperte, sadašnje i bivše međunarodne političke ili sudske predstavnike, da se u ovom trenutku pokušaju suzdržati od kriticizma i političkog mešetarenja. Opet ih pozivamo da daju svoj doprinos u realizaciji revizije kroz dostavu dokaza ili svojim prijedlozima revizije, jer je to između ostalog, bila i ostala njihova obaveza da podržavaju međunarodno pravo, te pravo na zakonski, fer i korektan postupak kako za žrtve tako i za državu.

 

Pokretanje revizije je pitanje i odgovornost Bosne i Hercegovine prema svom suverenitetu i građanima BiH i nije pitanje prava i odgovornost jednog naroda, pojedinca ili institucije. Podrška reviziji je podrška međunarodnom poretku, vladavini prava  i međunarodnim civilizacijskim normama a ne pojedinačnih mišljenja.

 

Saopćenje podpisuju:

 

  1. Pokret Majek enklave Srebrenica i Žepa
  2. Udruženje žrtva i svjedoka genocida
  3. Udruženje ŽENA – ŽRTVA RATA
  4. Udruženje Žena Podrinja-Bratunac
  5. Udruženje građana za pravdu mir i povratak
  6. Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995
  7. Udruženje porodica nestalih općine Vogošća
  8. Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš
  9. Savez logoraša u BiH