UDRUŽENJE ŽRTAVA I SVJEDOKA GENOCIDA | Zaključci sa Međunarodne konferencije „Istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida u BiH“
301
single,single-post,postid-301,single-format-standard,edgt-cpt-1.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,homa-ver-1.6.1,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Zaključci sa Međunarodne konferencije „Istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida u BiH“

Međunarodna konferencija

„Istraživanje, dokumentiranje i procesuiranje genocida u BiH“

 

Članovi Komisije za zaključke:

 1. Dženana Karup Druško
 2. Amir Ahmić
 3. Murat Tahirović
 4. Julija Bogeova
 5. dr. Smail Čekić

 

Zaključci:

Preporuke po panelima:

 • Da Sud BiH i Tužiteljstvo BiH hitno pristupe redefiniranju Državne strategije za progon ratnih zločinaca. Od njih se traži informacija o 848 slučajeva pregledanih shodno pravilima puta Rimskog sporazuma i nakon toga pravljenje LISTE PRIORITETA ovih slučajeva od strane Tužiteljstva BIH. Pozivamo međunarodnu zajednicu  da podrži rad Suda i Tužiteljstva BiH.
 • MKSJ treba okončati aktuelne procese na najefikasniji način uz poštivanje standarda međunarodnog prava. Žrtve genocida će kontinuirano pratiti završetke rada MKSJ i o tome obavještavati javnost i nadležne međunarodne institucije, odnosno analizirati sve eventualne propuste MKSJ na štetu žrtava. S tim u vezi pozivamo odgovorne na MKSJ da što prije izreknu presudu protiv Vojislava Šešelja.
 • Slučajevi Karadžić i Mladić su za žrtve prioritetni slučajevi, te pozivamo predstavnike MKSJ da ih bez suvišnog odlaganja privedu kraju. Pozivamo Vijeće Sigurnosti UN-a da podrži nastavak rada MKSJ u punom kapacitetu.
 • Nadležne institucije BiH treba da donesu Zakon o zabrani negiranja genocida i Zakon o zaštiti žrtava torture na državnom nivou. Negiranje geocida je isto što i negiranje holokausta.
 • Pozivamo nadležne institucije i pravosuđe BiH da kroz proces krivičnog kažnjavanja pokrene akcije i postupke reparacija, obeštećenja za žrtve genocida.
 • Pozivamo pravosudne organe u regiji da u potpunosti poštuju sporazume i protokole o suradnji kako bi izbjegli vođenje dvostrukih postupaka, kao i zloupotrebu dvojnog državljanstva.
 • Pozivamo pravosuđe BiH da omogući pravovremeni pristup informacijama o predmetima ratnih zločina.
 • Da se podrže inicijative i sugestije EU i OSCE-a u pogledu zaštite žrtava i podrške sudskim procesima protiv ratnih zločina.
 • MKSJ i nadležne isnstitucije BiH se moraju definitvno sudski izjasniti o genocidu počinjenom u BIH i mimo teritorije Srebrenice.
 • Da se zbog različitog tumačenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, koja je dovela do puštanja na slobodu velikog broja ratnih zločinaca čak i osuđenih za genocid, nadležne institucije u BiH obrate Sudu u Strasbourgu i zatraže tumačenje odluke koja je u BiH izazvala pravni haos.

 

Opći zaključci:

 

 1. Utvrđivanje i prihvatanje istine o ratu i zločinima je osnov i uslov pomirenja koje treba da bude ključni cilj i strategija koja obuhvata sve sfere društva.
 2. Međunarodni krivični tribunal u Hagu je glavni mehanizam utvrđivanja istine, činjenica o ratu i individualne odgovornosti za izvršene zločine. Istu ulogu imaju i suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima.
 3. Visoko profesionalno, nepristrasno i ekspeditivno postupanje svih tih sudova je od najvećeg značaja za žrtve, za sve zemlje u regionu i za međunarodnu zajednicu.
 4. Pomirenje zasnovano na prihvatanju istine utvrđene sudskim presudama, prije svega MKSJ, i vlastite odgovornosti treba da bude prioritet svih zemalja i političara u regionu.
 5. Tribunal u Hagu nije smio biti sud koji obesmišljava institut pomaganja u međunarodnom krivičnom pravu i putokaz za nekažnjavanje ljudi na najvišim vojnim, političkim i policijskim funkcijama za ratne zločine u ratu.